torstai 21. toukokuuta 2015

2015 - Polkupyöräilyä Elbellä ja Tonavalla...

... siis rannalla.

Pari vuotta sitten jäimme Elben suhteen vähän vaiheeseen, kun tulvat olivat tehneet tuhojaan. Silloin piti pyöräillä Tsekissä ja Saksassa Vltavan ja Elben rantoja. Tsekissä vesi oli vienyt mukanaan pyörätiet ja leirialueet, ja eteläisessä Saksissakin Dresdenin seuduilla kokonaisia kaupunkeja oli tulvan jäljiltä autioina ja remontin alla.

Entiset muulipolut pyöräteinä

Euroopassa käytettiin jokia ja kanavia tavaraliikenteessä jo paljon ennen höyrykoneen keksimistä. Silloin hevoset ja muulit hinasivat proomuja. Vanhat hinauspolut on nyt hyödynnetty tuhansiksi kilometreiksi pyörätietä.

Verkkokauppa myy erittäin edullisesti reittikirjoja, joiden kanssa on tosi helppo suunnitella sopivia päivämatkoja pitkin jokien ja kanavien varsia. Enimmäkseen kirjat ovat tosin saksankielisiä, mutta karttainformaatio välittyy, vaikka ei kieltä osaisikaan.

Reittikirjat ja GoogleMaps, muuta ei tarvittu, kun palastelimme tulevan kesän vajaat viisi viikkoa sopiviksi pyöräilyetapeiksi Elben ja Tonavan rannoilla.

Jokien ja kanavien varsia on kiva pyäräillä, koska reitti on enimmäkseen tasamaata. Usein saa myös polkea kokonaan poissa autoliikenteen reiteiltä, ja vesistöt kylineen ja jokilaivoineen tarjoavat vaihtelevia maisemia. Varsinkin Saksassa on päiväretkeily polkupyörillä todella suosittua, ja pyöräpolkujen varsilla on paljon varta vasten pyöräilijöille suunnattuja palveluja (joihin ei autolla edes aina pääse).

Viime kesän Englantikokemuksen jälkeen - joka kyllä oli hieno, mutta sisälsi paljon ruuhkaisia maanteitä ja autoliikennettä - suuntaamme siis taas Saksaan. Elben rantoja on tarkoitus polkea viiden campingpysähdyksen ja yhdentoista yön taktiikalla Hampurista Dresdenin yläpuolelle, lähelle Tsekin rajaa.

Tsekin läpi Tonavalle



Tsekki jää tälläkin kertaa pyöräilyn suhteen väliin, mutta autosiirtymä Wieniin tehdään Prahan ja Bratislavan kautta. Siinä sivussa katsotaan vähän paikallisia pyöräilyolosuhteita - jos vaikka joskus sinne...

Wienistä alkaa Tonavan valtaus, ja vaikka ihan latvoille asti ei yritetäkään (itse asiassa Tonavan alkulähdettä ei edes kukaan tunne), Schwarzwaldiin asti kuitenkin. Ingolstadtiin päästessä on lomaa todennäköisesti enää sen verran jäljellä, että on aika suunnata auto kohti pohjoista.

Viimeiset päivät kulutetaankin sitten autobahnilla, ja toivotaan, että ei olisi pahoja ruuhkia edessä. Ehtii ajoissa töihin.

Sunnuntaina 14.6. laivaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti