sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

12.7. Lontoo

Lähdemme polkemaan kohti Cityä Lee Valleyn pyörätietä seuraillen. Lea-joen kanavan hinauspolku on itse asiassa kävelytie, mutta pyöräilijät näkyvät sitä yleisesti käyttävän. Siispä mekin.

Polku on hyväkuntoinen ja leveä. Ainoastaan sulkujen (joita niitäkään ei ole monta) kohdalla pinta on nupukiveä, joka on niin epätasaista, että on parempi kävellä. Kanavalla on hiljaista. Jokiveneitä on paljon, ja monessa niistä asutaan, mutta ihmiset eivät vielä ole heränneet lauantaipäivän toimiinsa. Soutuklubilla sen sijaan on jo toimintaa, ja junnujen valmentajat antavat äänekkäästi ohjeita tuleville soutajille, joita kanavalla on harjoittelemassa.

Pääsemme ajamaan aivan keskustaan asti (yli 25 kilometriä) pitkin kanavan vartta kohtaamatta lainkaan autoliikennettä. Tulemme Thamesin rantaan Limehousen kohdalla, joka - kuten moni muukin entinen Lontoon "tokka" on muutettu viihtyisäksi asuinalueeksi, ja vanhat tavaralaiturit toimivat nyt venesatamina.

Ajelemme Thamesin rantaraitteja ja hiljaisia asuinkatuja, kunnes tulemme Towerin tienoille. Yhtäkkiä on kaduilla ja rannoilla tuhatmäärin ihmisiä. Jonkin sortin ympäripurjehdus on menossa, ja kansaa on niin paljon, että poikkeamme rannasta kaduille ja lähdemme ylittämään Thamesia Towerin siltaa pitkin.

Siltakin on tupaten täynnä kansaa, ja päälle pätteeksi pääsemme seuraamaan ei ihan yleistä tapahtumaa, eli sillan nostoa. Muutaman purjeveneen päästäminen Towerin sillasta läpi kaupungin keskustaa kohti aiheuttaa vähäksi aikaa melkoisen liikennekaaoksen, vaikka silta ei kauhean monta minuuttia pystyssä olekaan.

Poikkeamme pizzalle ja lähdemme Thamesin etelärantaa pitkin kohti Greenwichiä. Välillä poljemme pitkin rantalaituria, välillä taas korttelin-parin päässä rannasta pitkin katuja ja puistoja. Greenland Dock on laiturialue, jolta aikanaan on lähdetty Grönlannin vesille valaanpyyntiin. Samoille laitureille on myös aikanaan tuotu puuta Skandinaviasta, ja kaduille on annettu paljon pohjoismaisia nimiä. Finland Street ja Helsinki Square edustavat Suomea.

Greenwichissä alitamme joen kävelytunnelia pitkin ja ajamme Lontoon uuteen liike-elämän keskukseen West India Docks'iin. Toimistotornit ja -korttelit ovat hiljaisia lauantai-iltapäivänä, mutta kaikesta näkee, että arkena riittää ihmisvilinää. Kadut ja jalkakäytävät ovat laajoja ja taksikaistoja riittää.

Vähitellen tulemme takaisin Limehouseen ja palaamme aamupäivästä tuttuja kanavanrantoja takaisin campingiin. Nyt on kanavilla elämää. Jokiveneissä grillataan, pubit ovat levittäytyneet rantateille ja ihmisiä on liikkeellä lämpimässä kesäillassa.

Kartta: https://www.komoot.de/tour/3255542

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti